EET EEN APPEL

Appels en peren verkleinen kans op beroerte

Onderzoek van de Wageningen Universiteit wijst erop dat het eten van appels en peren en andere groente en fruit dat aan de binnenkant wit is, zoals bananen, bloemkool, witlof, komkommer…, de kans op beroertes met de helft kan verminderen. Het onderzoek verscheen in het toonaangevende vakblad Stroke: Journal of the American Heart Association
20.000 volwassenen proefpersonen werden tien jaar lang gevolgd. Ze vulden een vragenlijst in waarin niet alleen hun dieet, maar ook hun levensstijl aan bod kwam. Die informatie en de informatie die in de tien jaar die volgde werd verzameld, stelde de onderzoekers in staat om een verband te vinden tussen bepaalde soorten groente en fruit en beroertes. In die tien jaar kregen 233 mensen een beroerte.
Groenten en fruit werden in vier kleurgroepen ingedeeld. Kleurgroep groen met bladgroenten, zoals spinazie en sla, kleurgroep geel/oranje zoals citrusvruchten en worteltjes, rood/paars met tomaat, aardbeien en blauwe druiven en de witte kleurgroep met appels en peren (aandeel 55% binnen de groep), naast onder andere banaan en bloemkool. Witte (36%) en oranje/gele (29%) groenten en fruit leverden de hoogste bijdrage aan de totale groente- en fruitconsumptie.
Mensen die veel wit fruit en groente aten hadden 52% minder kans op een beroerte. Mensen die per dag 25 gram meer wit fruit en witte groente aten, zagen hun kans op een beroerte met negen procent dalen. De onderzoekers konden geen verband vinden tussen beroertes en groene, oranje en rode groente en fruit.
Waarom juist wit fruit en witte groente zo belangrijk is, is onduidelijk.
Experts benadrukken dat naast wit fruit en witte groente ook andere kleuren belangrijk zijn. Ze mogen dan misschien geen invloed hebben op beroertes: ze zijn weer belangrijk om andere aandoeningen te helpen voorkomen.

Over BIBLESPACE

Biblespace Vlaanderen opgericht door R. Gaytant, Evangelist, vrije Bijbelexegeet, verzorgt Bijbelstudies en toespraken. Onderzoekt reeds meer dan 37 jaar de Bijbel. Geeft Bijbels advies voor gemeenten. Wij volgden Bijbel Theologie in Leuven 1980-83. Gaytant R was Voorganger van de Evangelische gemeente te Oostduinkerke van 1984 tot 1994. R. Gaytant sprak in tal van gemeenten in West Vlaamse gemeenten en ook daarbuiten. Br. Gaytant kwam in september van 1979 tot het levende geloof in Christus door de wereldbekende Amerikaanse Evangelist Hal Lindsey, dit na een ernstige kwetsuur opgelopen tijdens een vrije voetbalwedstrijd. Zie persoonlijk getuigenis op de site. Gehuwd met Marlene Delanghe sinds 1966, welke tevens tot levend geloof kwam. R. Gaytant is gepensioneerd. Was werkzaam als Fin.Adviseur bij KBC- bank in België van 1964-2004.
Dit bericht werd geplaatst in UW GEZONDHEID en getagged met . Maak dit favoriet permalink.