GERUCHTEN VAN OORLOG

 

 

De woorden van Jezus:

Mattheüs 24:6 En gij zult horen van oorlogen en van oorlogsgeruchten. Past op, verschrikt er niet van; want dit moet allemaal gebeuren. maar het is het einde nog niet.

 

 

Legers Saudi Arabië en Turkije maken

zich op voor confrontatie met Syrië
‘Bij mislukken gesprekken binnen 48 uur Westers-Arabisch militair ingrijpen’


Saudische tanks en troepen (archieffoto).

Vanochtend heeft de Saudische koning Abdullah zijn leger in hoogste staat van paraatheid gebracht. Grote aantallen troepen zijn naar de grenzen met Jordanië en Irak gestuurd, klaar om via Jordanië Syrië binnen te vallen en voorbereid te zijn op tegenaanvallen van de door Iran gesteunde en getrainde Shi’itische milities vanuit Irak. Ook in Jordanië is het oorlogsalarm afgekondigd. De Turken blijven ondertussen steeds meer troepen, tanks, en raketten naar hun grens met Syrië verplaatsen. Als reactie heeft Syrië 170 tanks naar Musalmieh gestuurd, dat op 30 kilometer van de Turkse grens ligt.

Spoedoverleg VS-Rusland
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is vandaag in St.Petersburg gearriveerd om spoedoverleg te voeren met haar Russische collega Sergey Lavrov. Morgen komt de door de VN gesteunde actiegroep voor Syrië in Genève bij elkaar om een nieuw voorstel van VN/Arabische Liga afgevaardigde Kofi Annan te bespreken. Voor deze vergadering zijn naast de vijf permanente leden van de VN Veiligheidsraad ook Turkije en afgevaardigden van de Arabische Liga uit Qatar, Koeweit en Irak uitgenodigd.

Rusland blijft tegen inmenging

Annan wil een overgangsregering van nationale eenheid in Damascus opzetten, waar onacceptabele leden van het regime Assad van zullen worden uitgesloten. Volgens sommige bronnen zou Rusland hier inmiddels mee akkoord gaan, ondanks het feit dat bondgenoot Assad dan van de troon gestoten zal worden. Lavrov maakte echter een einde aan deze speculaties door te herhalen dat Rusland geen steun zal verlenen aan ‘iedere buitenlandse inmenging of opgelegde recepten in Syrië.’
Binnen 48 uur mogelijk militair ingrijpen
Het hangt nu van Clinton en Lavrov af wat er de komende 48 uur gaat gebeuren: lukt het om met de VN en de Arabische Liga overeenstemming te bereiken over een actieplan voor Syrië en het verwijderen van Assad, of start het Westen in samenwerking met Turkije en Saudi Arabië een door Rusland fel afgewezen militaire operatie. Volgens militaire bronnen zal dit ingrijpen bij een mislukking van de gesprekken al morgen kunnen beginnen.

Xander

(1) DEBKA